Home Hírek Jóga és meditáció: kezdőknek érdekes cikk

Jóga és meditáció: kezdőknek érdekes cikk

996
0
SHARE

Kezdő jóga alap meditációval

Egy Yale-tanulmányban Judson Brewer kutatója és kollégái felfedezték, hogy a tapasztalt meditálók alapértelmezett módú hálózata (átlagosan 10.500 élettartam óra) sokkal kevésbé volt aktív, mint a kezdőké, különösen akkor, amikor az előbbi a szeretetteljes kedvességet távol a maguktól. Egy másik tanulmányban Brewer csapata felfedezte, hogy a tapasztalt meditátorok nagyobb valószínűséggel kezdtek bejelenteni, mint a “megszakadt tudatosság” és a “könnyed megtapasztalás”. “A Goleman és a Davidson az önigazítások végső szakaszában azt állítják, megváltozik és már nem olyan “ragadós”. “Az elméjében ugyanezek a gondolatok merülhetnek fel” – hozzáteszik -, de könnyebbek: nem olyan kényszerítőek, kevésbé érzelmesek, és így könnyebben úsznak. ”

Mingyur és más hosszú távú orvosok tanulmányait (átlagosan 27 000 élettartama alatt a gyakorlatban) Davidson nagy hatással volt az érzelmi szabályozás iránti rendkívüli ajándékaikra. Ez különösen akkor volt igaz, amikor intenzív fájdalmat éreztek. Egy vizsgálat során a hosszú távú szakemberek és a kontrollcsoport tíz másodperces hőfúvást kaptak egy hőstimulátorból, amelyet egy 10 másodperces figyelmeztetés követett. Amint a figyelmeztetés elkezdődött, a kontrollcsoport agya vadul ment, és csaknem annyi fájdalmat regisztrált, mint amikor az égő érzés történt. Ezzel szemben a vizsgálati alanyok nem reagáltak a figyelmeztető jelre, de sokkal erősebben reagáltak a hőre. És amikor a hő megállt, sokkal gyorsabban nyertek vissza, mint a kontrollcsoport.

Jóga Budapest: jóga budapest

“Ez az invertált V mintázat, kevés reakcióval a fájdalmas esemény várakozásakor, amelyet az aktuális pillanatban az intenzitás túlfeszültség követ, majd a gyors visszaszerzés lehet nagyon adaptív” – írja Goleman és Davidson. “Ez lehetővé teszi számunkra, hogy teljes mértékben reagáljunk egy kihívásra, ahogyan ez történik, anélkül, hogy érzelmi reakcióinkat beavatkoznánk előtt vagy utána, amikor már nem hasznosak.”

A hosszú távú gyakorlók egyik legmeglepőbb dolga a rendkívül magas gamma-hullám ingadozás volt, nem csak a meditáció során, hanem a pihenés idején is. A gamma-hullámok robbantása általában ritka előfordulást mutat, és másodpercek alatt jelenik meg, amikor az agyterületek hirtelen harmóniára váltanak. De Davidson és kollégája, Antoine Lutz úgy találta, hogy a nagy amplitúdójú gamma-minták mindennapi idegi aktivitásuk részét képezik. A kiindulási értékek a meditáció elkezdése előtt például 25-ször nagyobbak voltak, mint a kontrollcsoporté.

Goleman és Davidson számára ez a felfedezés az ő szavaikban olyan volt, mint a “szent grál” megbotlása. Ez azt jelentette, hogy ezek a hosszú távú gyakorlók a mindennapi életük során folyamatosan nyitott tudatosságot tapasztaltak. Ezt egyfajta “tágasságnak és hatalmasnak” nevezték, mintha “minden érzékük nyitva volt a teljes és gazdag tapasztalatokra.” Ez a megállapítás, amint azt a szerzők megfogalmazták, az első “idegi visszhang a tartós az évek meditációs gyakorlatát az agyban. Itt volt a kincs, amely az adatokban rejtve maradt: valódi megváltozott vonás. ”

Hova megyünk innen?

Davidson arra használja, hogy szkeptikusan találkozzon, amikor egy új tanulmány eredményeit közzéteszi. “Egyfajta push-mback kapok, hogy nem vagyok objektív megfigyelő, és az adatainkat nem lehet megbízni, mert nyilvánosan elismertem, hogy meditáló vagyok” – mondja. “Szeretem ezt a megjegyzést. Olyan ez, mint mondani egy kardiológusnak, aki megvizsgálja a szívét, hogy nem folytathat gyakorlást a szakmai életének hátralevő részében. “Néhány olyan tudományos cikk, amelyre legbüszkébb, hozzáteszi, azok, amelyek nem mutattak különbséget a meditálók és jógázók között és ellenőrzések. Példa: Néhány évvel ezelőtt a Davidson laboratóriuma nem tudta megismételni egy olyan tanulmányt, amely nemzeti címsorokat mutatott be, hogy a meditáció lassítja az agy zsugorodását, ahogy korunk.

A kritika másik gyakori formája az, hogy a kutatás nem annyira jó, és az eredményekben sokkal több a hype, mint valódi bizonyíték. Általában Davidson egyetért ezzel az értékeléssel. Amikor kutatócsoportja szeretett jóindulatú tanulmányokat keresett a könyvben, például 231-ből csak 37-et találtak, amelyek megfelelnek a legmagasabb szintű kísérleti tervezésnek. Dávid pedig nyolcra nyúlt, amikor még egy szűrőt is hozzáadott: a megállapítások fontossága.

További tartalmak:

https://www.jogaunio.hu/

http://jogameditacio.blog.hu/

 

 

Previous articleA depresszió kezelése : pszichoterápia alkalmazása
Next articleKisteherautó bérlés és teherautó bérlés Budapesten angolul