Home A folsav jelentősége

A folsav jelentősége

A folsav jelentősége

Folsav (B10– vitamin)

A folsav jelentőségeAz erős dohányosok sok esetben vérszegények. Ennek egyik oka az, hogy a szabad gyökök egy része azokat a biomolekulákat támadja meg, amelyek a vörös vérsejtek színanyagának, a hemoglobinnak képződésében vesznek részt. E színanyag bioszintéziséhez folsav és cianokobalamin szükséges.

Vérszegénységhez közvetve az is vezethet a dohányosok esetében, hogy a dohányfüst a tökéletlen égés során szén-monoxidot tartalmazhat. Az pedig köztudott, hogy a szén- monoxid a vér hemoglobinjával sokkal stabilabb komplexet képez, mint az oxigén. Ebben az esetben tehát nem valódi vérszegénységről van szó, hanem az oxigén szállításában részt vevő vörös vérsejtek relatív hiányáról.

A folsav és a cianokobalamin (B12- vitamin) a dohányzás következtében fellépő vérszegénység enyhítésében játszik fontos szerepet. Ezért fontos szedése a dohányosok számára.

A dohányzás következtében kialakuló vérszegénység okainak megszüntetésére a fenti vitaminok alkalmasak. Kiemelten ajánlatos ezen vitaminokat az antioxidáns aszkorbinsavval (C- vitamin) együtt szedni, hiszen a C- vitamin a szervetlen vas sók felszívódását segíti, a vörösvérsejtek színanyaga, a hemoglobin pedig sok vasat tartalmaz. Ez a vitamin kombináció nem csak a nukleinsavak bioszintézisének zavara miatt kialakuló vérszegénység, hanem a vashiány okozta vérszegénység elhárítására is alkalmas.

A halálozási statisztikák szerint a legveszélyesebb a dohányosok körében az arterioszklerózis és a rosszindulatú daganatos megbetegedések. Ezek a betegségek a dohányfüst szabad gyök tartalmának rendkívüli reakcióképességével hozható kapcsolatba. A dohányzás káros következményeinek kivédése szempontjából a zsírban oldódó vitaminok közül a tokoferolnak (E- vitamin) van jelentősége, hiszen antioxidáns hatásával kivédi a dohányosok szervezetében felfokozott szabad gyökös reakciók káros következményeit. Antioxidáns hatást fejthet még ki az A- vitamin provitaminja, a béta-karotin, valamint a C-vitamin is. A C-vitamin jelenléte a tokoferolok regenerálása miatt is nagyon fontos.

Összességében elmondható, hogy nem csak az erős dohányosok, hanem a passzív dohányosok egészségének megóvása szempontjából is létfontosságú az említett vitaminokat tartalmazó készítmények folyamatos szedése.