Home Cink jelentősége a dohányosok szervezetében

Cink jelentősége a dohányosok szervezetében

Cink jelentősége a dohányosok szervezetében

Cink jelentősége a dohányosok szervezetébenTizenkét amerikai cigarettamárka dohányvágatának elemzésekor a cinktartalom 16,8-30,5 µg/g volt (ISKANDER, 1985).

A dohányzás nem módosítja az emberi szövetek cinktartalmát (CHIBA & MASIRONI, 1992). Tehát a dohányvágat természetes cinktartalma olyan csekély mértékben jut át a füstbe, hogy nem jelent szignifikáns növekedést a szervezetbe jutó cinkmennyiségben.

A felnőtt ember cink tartalma 2-4g, 6-22 mg/nap a fogyasztás. Számos enzim alkotója: alkohol-dehidrogenáz, karboxi-peptidáz A és B. Az állatokban is betegségeket okozhat a cink hiány. Emberekben a magas cink bevitel toxikus. Cinkmérgezés lép fel, ha savanyú közegben cink tartalmú edényben tároljuk az élelmiszert. Akut cinkmérgezés esetén torokkaparás, köhögés, láz, hányinger, fejfájás lép fel. Krónikus mérgezéskor bőrfekély, nyálkahártya izgalom, gyomorgörcs, hányás és vesekárosodás léphet fel. A cinknek mindenféleképpen fontos élettani szerepe van. Hiányában növekedési-és csontfejlődési problémák léphetnek fel, akadozhat a fehérje-és szénhidrát anyagcsere, kedvezőtlenül alakul a tanulási képesség, valamint romlik a látás..