Home Étrendkiegészítők jellemzői

Étrendkiegészítők jellemzői

Étrendkiegészítők jellemzői

Az étrend-kiegészítők szájon át bevehető készítmények, amelyeknek a hatóanyaga táplálkozásunk egy vagy több összetevője, melyek lehetnek különböző tápanyagok, gyógynövények, enzimek, de végső soron minden – szintetikus vegyületek, hormonok, gyógyszerek -, melyek besorolható ebbe a csoportba. A szabadidősportban, az élsportban és a nem sportoló tömegek között egyaránt elterjedt a használatuk.. Az étrend-kiegészítők felosztása számos szempont szerint megtehető.

A használat célja szerint beszélhetünk:

1. kényelmi termékekről (étkezés- helyettesítők, energiaszeletek, sportitalok),
2. izomtömeg-növelő kiegészítőkről (tömegnövelők, kreatin),
3. fogyókúrás kiegészítőkről (króm, CLA),
4. teljesítményfokozó kiegészítőkről (sportitalok, kreatin, koffein).

Hatóanyagukat tekintve lehetnek:

1. olyan készítmények, amelyeknek a hatóanyaga táplálkozásunk egy vagy több összetevője az emberi egészséghez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmazó termékek (fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, ásványi anyag- stb. tartalmú készítmények).

2. olyan termékek, melyek nem nélkülözhetetlen, de rendszeresen és régóta fogyasztott anyagokat tartalmazó termékek (kreatin-, karnitin-, koffein- stb. tartalmú készítmények).

3. Hormonális, növényi és egyéb eredetű készítmények (prohormonok, gyógyszerek, gyógynövénytartalmú és ezek hatóanyagait szintetikus formában tartalmazó termékek).

A fenti felosztásból látható, hogy ugyan étrend-kiegészítőkről beszélünk, ennek ellenére nagy részük eredetileg mégsem volt étrendünk természetes összetevője. Ez azonban még nem zárja ki őket a felhasználható anyagok köréből. Azok a készítmények, amelyeknek a hatóanyaga táplálkozásunk valamelyik gyakori összetevője, általában nagy biztonsággal fogyaszthatók, de csak az előírt adagolás mellett.

Kozmetika 3. kerület, antik tégla, táplálékkiegészítők, szőnyegtisztítás, plasztikai sebészet, klinkerriemchen, kárpittisztítás

kozmetika 3. kerület
antik tégla kft
táplálékkiegészítők
szőnyegtisztítás
szőnyegtisztítás nyitvatartás
plasztikai sebészet
a kárpittisztítás fontossága
Klinkerriemchen und verblender innen
szőnyegtisztító árlista
ziegelriemchen
Kozmetika 3. kerület, antik tégla, táplálékkiegészítők, szőnyegtisztítás, plasztikai sebészet, klinkerriemchen, kárpittisztítás