Home Étrendkiegészítők jelölése és reklámozása

Étrendkiegészítők jelölése és reklámozása

Az étrendkiegészítők jelölése, reklámozása

Étrendkiegészítők jelölése és reklámozásaTermészetesen az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokat kell alkalmazni az étrend-kiegészítők esetében, így a jelölésükre (címkefeliratokra, a címkén és a csomagoláson található bármely jelre, ábrára stb.) és reklámozásukra. Tehát a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas.

Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó általános szabályokon kívül az étrend-kiegészítők jelölésénél az alábbiakat is fel kell tüntetni.

A termékek étrend-kiegészítő megnevezéssel hozhatók kereskedelmi forgalomba, jelölni kell a jellemző összetevők és tápanyagcsoportok, valamint utalni kell a tápanyagok és összetevők jellegére.

Mindenképpen fel kell tüntetni a készítmény napi fogyasztásra ajánlott mennyiségét, s azt a figyelmeztetést, hogy a fogyasztó ne lépje túl az ajánlott napi mennyiséget. Azt is feltétlenül fel kell tüntetni, hogy a termék kisgyermekek elől elzárva tartandó.

Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.
Az étrend-kiegészítők jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, de még csak nem s sugallhatja, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a testnek a szükséges tápanyagokkal való ellátására. A termékben levő tápanyagok, táplálkozási vagy élettani hatású anyagok mennyiségét a termék jelölésén számszerűen kell feltüntetni a javasolt napi adagjukra vonatkoztatva. A vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó információt a napi ajánlott felvétel (RDA) százalékában is meg kell adni.