Home Gyulladásos bélbetegségek

Gyulladásos bélbetegségek

Gyulladásos bélbetegségek

Gyulladásos bélbetegségekSzámos bélbetegségben óriási jelentősége van a gyógyszeres kezelések mellett a táplálkozás minőségének. Ilyen betegségek a következők: fekélyes vastagbélgyulladásban (colitis ulcerosa, CU), Crohn-betegségben (Morbus Crohn, MC) és intermediate IBD.

A gyulladásos bélbetegségek esetén nem csak a gyógyszeres kezelés kiemelt fontosságú, hanem a táplálkozásnak és a táplálásterápiának legalább akkora jelentősége van a betegek állapotának javulásában,
Az egyik jelentős probléma az, hogy az IBD-s beteg nem tudja normál táplálkozással fedezni a megnövekedett tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét – pl. egyhangú étrend-összeállítás a számos panaszt okozó élelmiszer miatt –, akkor azokat másképp kell a szervezetébe juttatni. A (táplálás)terápia egyik fontos része a hiányállapotok megszüntetése is. Az esetek többségében indokolt étrend-kiegészítőket fogyasztani, hiszen a betegek csoportjainál egy vagy több mikrotápanyag hiánya egyértelműen jelentkezik. Azok a betegek, melyek sajátos diétát tartanak, mindenképpen szükségszerű az étrend-kiegészítők fogyasztása.

Gyulladásos betegségek esetén a tápanyagszükségleten kívül ügyelni kell a kialakult kalcium,- magnézium-, cinkhiányra, valamint az esszenciális zsírsav hiányra. Leginkább komplex esetről akkor beszélhetünk, ha társbetegség is fennáll, ebben az esetben a pontos nyomon követéssel összekapcsolt diéta beállítása indokolt.

Az IBD-ben ajánlott étrendnek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagnak kell lennie. Fokozott A-, D-, E- és K-vitamin-felvételre, illetve a fokozott vas-, cink- és magnéziumszükséglet kiegészítésére van szükség, amely kizárólag étrendileg nem érhető el. Zsírszéklet esetén fokozódik a kalcium-, magnézium- és cinkvesztés, így ezek pótlásáról szintén gondoskodni kell.

Vitaminok szerepe

Számos vitamin pótlására van szükség ezen betegek esetén. A C-vitamin nagyobb mérvű bevitele indokolt, azonban a csípőbél végét érintő CD esetén, illetve e bélszakasz műtéti eltávolítása után a B12-vitamin felszívódása elégtelen, ezért pótolni kell. Kísérletekkel igazolták, hogy a megnövekedett B12-vitamin-szükséglet táplálkozással nem fedezhető, ezért a vérszegénység elkerülésére esetenként kiegészítésre van szükség. Kifejezett vérszegénységet egymagában ritkán okoz, de a megfelelő vérképzéshez nélkülözhetetlen. A folsav szerepe a vérképzésben a B12-vitaminéhoz hasonló, hiánya is hasonló okokból alakulhat ki. Sok esetben a gyógyszeres kezelés mellékhatása (sulfasalazin hatóanyagú gyógyszer) következtében csökken a folsav felszívódás mértéke, ezért adása esetén a folsav folyamatos pótlására van szükség.

Vaspótlás

A legnagyobb probléma, ami kezelést igényel, a betegek vashiánya. Többféle ok húzódik meg a háttérben. Elsősorban a vasvesztés a vérzés útján történik, másodsorban a felszívódás elégtelensége miatt.

Cinkpótlás

IBD-ben a tökéletlen cinkfelszívódás és a széklettel való kóros mértékű cinkvesztés (gyakori székletürítés, zsírszéklet) miatt gyakori a cinkhiány. A cink ajánlott napi mennyisége 9–10 mg, a betegek esetén a cinkhiány 20–50 mg/nap cink felvételével megelőzhető. A cink pótlása kifejezetten jó hatással van a gyulladásos folyamatokra, valamint erősíti az immunrendszert.

Kalciumpótlás

A kortikoszteroidok adása rontja a kalcium felszívódását, pótlása gyakran csak étrend-kiegészítők formájában valósítható meg. A kalcium ajánlott fogyasztása 1000 mg/nap.

Probiotikumok és prebiotikumok szerepe

Probiotikumoknak nevezik mindazokat a humánbarát bélbaktériumokat, amelyek többféle jótékony hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára. Prebiotikumoknak azok a természetes, szerves tápanyagok – főleg oligoszacharidok– , amelyek a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ennek következtében elősegítik elszaporodásukat, túlsúlyba kerülésüket a bélben. A szinbiotikumok a pro- és prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis a két előnyös tényező hatása összegeződik, nemegyszer szinergistává válik. Ebből eredően szinbiotikusak pl. azok a tejtermékek, amelyeknek készítéséhez nemcsak probiotikumokat, hanem egy vagy több prebiotikumot is felhasználtak.

Mivel a probiotikumok kedvező hatással vannak az egészségre, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, ezért IBD-ben sok esetben javíthatják a közérzetet, enyhíthetik a tüneteket. A probiotikus terápia képes stabilizálni a bél mikroflóráját, ezáltal megakadályozni a gyulladásos mediátorok (interleukinek, tumornekrózis faktor, interferon) képződését.