Home Dohányzás és vitaminhiány

Dohányzás és vitaminhiány

Dohányzás és vitaminhiány

Dohányzás és vitaminhiányHa egy dohányzó anyagcseréjét megvizsgáljuk és összevetjük, mennyiben különbözik egy nem dohányzó szervezet anyagcseréjétől, jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Az már bizonyos az előbbiek alapján, hogy a dohányos szervezetének a szokásos anyagcsere folyamatokon kívül a dohányzásból származó anyagokat is le kell bontania. Mindezt ráadásul egy legyengült szervezettel kell megtennie.

A dohányosok jóval rosszabb hatásfokkal bontják le a tápanyagokat, tehát jóval kevesebb energiát tudnak hasznosítani, mint egy nem dohányzó szervezet. Ennek a jelenségnek a huzamosabb ideig való fennállása mindenképpen a dohányzó szervezet leromlásához vezet. Ebből az is következik, hogy nem feltétlenül kell erős dohányosnak lenni ahhoz, hogy komolyabb egészségkárosodások alakuljanak ki.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a dohányos szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokhoz jusson. A hatásos vitaminokat a dohányzás káros hatásainak kivédése szempontjából két típusba soroljuk. Az egyik csoport a dohányos szervezetében lejátszódó anyagcsere hatásfokának fokozását végzi, a másik csoport a dohányzás során bekerülő, valamint keletkező káros intermedier vegyületeket leköti, vagy eltávolítja.

Az anyagcsere hatékonyságát főképpen bizonyos vízben oldható vitaminok fokozzák. Ennek egyik oka az, hogy főleg ezekből keletkeznek a szervezet anyagcsere folyamataiban a reagens szerepét betöltő koenzimek.

Niacin (B3- vitamin)

A niacinból származó koenzimek fontos szerepet játszanak a lebontó és felépítő folyamatokban és a szervezet energia hasznosításában. Adagolása feltétlenül javasolt a dohányzás káros hatásainak kivédésére.

Riboflavin (B2 –vitamin)

A riboflavinból származó koenzimek is elősegítik a tápanyagok energiájának jobb hasznosítását, ebből kifolyólag ugyancsak javasolt a dohányzás káros hatásainak kivédésére.

Piridoxin (B6- vitamin)

A piridoxin jelentősége kettős, hiszen nem csak a niacin bioszintézis biztosítása miatt lehet hasznos a dohányosok egészségmegőrzésében, hanem mert elősegíti az antioxidáns hatású ubikinon képződését L- tirozinból.

E- vitamin (α- tokoferol)

A tokoferolok elsősorban a zsíroldékony biomolekulákat, a lipideket, kiemelten a membránok lipidjeit védik a nem kívánatos gyökös reakcióktól, a lipid peroxidációtól. Az α- tokoferol a lipid peroxidáció folyamatában α- tokoferoxil gyökké alakul, amely a legkönnyebben az aszkorbinsav (C- vitamin) segítségével redukálható vissza tokoferollá. Az α- tokoferoxil gyök glutationnal is redukálható a szelént tartalmazó glutation- peroxidáz enzim katalizálta reakcióval.

C- vitamin

Az egyik legfontosabb szerepe a tokoferol regenerálása. Az aszkorbinsav jó komplexképző, ezért jelenlétében az emberi szervezet könnyebben képes vasat felvenni. Az aszkorbinsavnak különösen értékes tulajdonsága a dohányosok egészségmegőrzése szempontjából az, hogy elreagál azokkal a nitrit anionokkal és gyökökkel, amelyek aminokkal az erősen karcinogén N- nitrozo- aminokat képzik.

A-vitamin

A legtöbb állatkísérlet bizonyította, hogy az emberi szervezetben mind az A-vitamin, mind provitaminjának, a béta- karotinnak a jelenléte védelmet biztosít egyes rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel szemben. Kiemelten jó eredményekkel jártak a kísérletek hólyag daganatok esetén. A karotinoidok jelenléte védelmet jelent továbbá a lipidek, fehérjék és nukleinsavak számára a szabad gyökök és a levegő oxigénjének támadása ellen.

A tokoferolok aszkorbinsavval és szelénnel, esetleg ubikinonnal és béta- karotinnal képzett kombinációja sokkal eredményesebbnek látszik, mint a komponensek külön-külön, mert egymást regenerálhatják, vagyis egymás hatását fokozhatják. Ezen komponenseket tartalmazó készítmények szedése ha nem is teljes mértékben tudják megakadályozni a dohány füst toxikus anyagainak káros hatásait, de jelentős javulás érhető el a dohányosok egészségi állapotát illetően.

A folsav jelentősége