Home Esszenciális mikroelemek a cigarettában

Esszenciális mikroelemek a cigarettában

Esszenciális mikroelemek a cigarettában

A cink

Tizenkét amerikai cigarettamárka dohányvágatának elemzésekor a cinktartalom 16,8-30,5 µg/g volt (ISKANDER, 1985).

Esszenciális mikroelemek a cigarettábanA dohányzás nem módosítja az emberi szövetek cinktartalmát (CHIBA & MASIRONI, 1992). Tehát a dohányvágat természetes cinktartalma olyan csekély mértékben jut át a füstbe, hogy nem jelent szignifikáns növekedést a szervezetbe jutó cinkmennyiségben.

A felnőtt ember cink tartalma 2-4g, 6-22 mg/nap a fogyasztás. Számos enzim alkotója: alkohol-dehidrogenáz, karboxi-peptidáz A és B. Az állatokban is betegségeket okozhat a cink hiány. Emberekben a magas cink bevitel toxikus. Cinkmérgezés lép fel, ha savanyú közegben cink tartalmú edényben tároljuk az élelmiszert. Akut cinkmérgezés esetén torokkaparás, köhögés, láz, hányinger, fejfájás lép fel. Krónikus mérgezéskor bőrfekély, nyálkahártya izgalom, gyomorgörcs, hányás és vesekárosodás léphet fel. A cinknek mindenféleképpen fontos élettani szerepe van. Hiányában növekedési-és csontfejlődési problémák léphetnek fel, akadozhat a fehérje-és szénhidrát anyagcsere, kedvezőtlenül alakul a tanulási képesség, valamint romlik a látás..

A vas

Tizenkét amerikai cigarettamárka elemzésekor a vastartalom 325-520 µg/g volt (ISKANDER, 1985), néhány évvel később egy másik átfogó vizsgálat alkalmával 328-420 µg/g vas-koncentrációkat mértek (BELL & MULCHI, 1994). Négy venezuelai cigarettamárka vastartalmát vizsgálva 338-466 µg/g értékeket kaptak (ALVARADO & CRISTIANO, 1993).

Az emberi szervezet vastartalma 4-5 g, túlnyomórészt a hemoglobin és a mioglobin részeként fordul elő. Napi szükséglet 5-28 mg/nap, az ingadozás oka, a különböző felszívódási képesség a kötés formája és a táplálék összetétele szerint. Legjobban hasznosítható a húsban, ebben az esetben a felszívódási arány 20-30 %, a májban 6,3 %, a halakban 5,9 %, főzelékekből 1-1,5 %. A tojás leszorítja a felszívódást, az aszkorbinsav emeli. A Fe szükséglet felszívódásához a FeSO4 nem jó, a Fe(II)glukonát, Fe(II)glicerin-foszfát igen alkalmas.

Immunrendszer és a mikroelemek kapcsolata

Az antioxidánsok és egészségvédő szerepük