Home Vitaminok segíthetnek a hiperaktivitás kezelésében

Vitaminok segíthetnek a hiperaktivitás kezelésében

Vitaminok segíthetnek a hiperaktivitás kezelésében

Niacin (B3- vitamin)

Vitaminok segíthetnek a hiperaktivitás kezelésébenA niacinból származó koenzimek fontos szerepet játszanak a lebontó és felépítő folyamatokban és a szervezet energia hasznosításában. Adagolása feltétlenül javasolt a dohányzás káros hatásainak kivédésére.

Riboflavin (B2 –vitamin)

A riboflavinból származó koenzimek is elősegítik a tápanyagok energiájának jobb hasznosítását, ebből kifolyólag ugyancsak javasolt a dohányzás káros hatásainak kivédésére.

Piridoxin (B6- vitamin)

A piridoxin jelentősége kettős, hiszen nem csak a niacin bioszintézis biztosítása miatt lehet hasznos a dohányosok egészségmegőrzésében, hanem mert elősegíti az antioxidáns hatású ubikinon képződését L- tirozinból.

E- vitamin (α- tokoferol)

A tokoferolok elsősorban a zsíroldékony biomolekulákat, a lipideket, kiemelten a membránok lipidjeit védik a nem kívánatos gyökös reakcióktól, a lipid peroxidációtól. Az α- tokoferol a lipid peroxidáció folyamatában α- tokoferoxil gyökké alakul, amely a legkönnyebben az aszkorbinsav (C- vitamin) segítségével redukálható vissza tokoferollá. Az α- tokoferoxil gyök glutationnal is redukálható a szelént tartalmazó glutation- peroxidáz enzim katalizálta reakcióval.

C- vitamin

Az egyik legfontosabb szerepe a tokoferol regenerálása. Az aszkorbinsav jó komplexképző, ezért jelenlétében az emberi szervezet könnyebben képes vasat felvenni. Az aszkorbinsavnak különösen értékes tulajdonsága a dohányosok egészségmegőrzése szempontjából az, hogy elreagál azokkal a nitrit anionokkal és gyökökkel, amelyek aminokkal az erősen karcinogén N- nitrozo- aminokat képzik.

A -vitamin

A legtöbb állatkísérlet bizonyította, hogy az emberi szervezetben mind az A-vitamin, mind provitaminjának, a béta- karotinnak a jelenléte védelmet biztosít egyes rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel szemben. Kiemelten jó eredményekkel jártak a kísérletek hólyag daganatok esetén. A karotinoidok jelenléte védelmet jelent továbbá a lipidek, fehérjék és nukleinsavak számára a szabad gyökök és a levegő oxigénjének támadása ellen.

A tokoferolok aszkorbinsavval és szelénnel, esetleg ubikinonnal és béta- karotinnal képzett kombinációja sokkal eredményesebbnek látszik, mint a komponensek külön-külön, mert egymást regenerálhatják, vagyis egymás hatását fokozhatják. Ezen komponenseket tartalmazó készítmények szedése ha nem is teljes mértékben tudják megakadályozni a dohány füst toxikus anyagainak káros hatásait, de jelentős javulás érhető el a dohányosok egészségi állapotát illetően.