Home Étrendkiegészítők jellemzői

Étrendkiegészítők jellemzői

Étrendkiegészítők jellemzői

Az étrend-kiegészítők szájon át bevehető készítmények, amelyeknek a hatóanyaga táplálkozásunk egy vagy több összetevője, melyek lehetnek különböző tápanyagok, gyógynövények, enzimek, de végső soron minden – szintetikus vegyületek, hormonok, gyógyszerek -, melyek besorolható ebbe a csoportba. A szabadidősportban, az élsportban és a nem sportoló tömegek között egyaránt elterjedt a használatuk.. Az étrend-kiegészítők felosztása számos szempont szerint megtehető.

A használat célja szerint beszélhetünk:

1. kényelmi termékekről (étkezés- helyettesítők, energiaszeletek, sportitalok),
2. izomtömeg-növelő kiegészítőkről (tömegnövelők, kreatin),
3. fogyókúrás kiegészítőkről (króm, CLA),
4. teljesítményfokozó kiegészítőkről (sportitalok, kreatin, koffein).

Hatóanyagukat tekintve lehetnek:

1. olyan készítmények, amelyeknek a hatóanyaga táplálkozásunk egy vagy több összetevője az emberi egészséghez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmazó termékek (fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, ásványi anyag- stb. tartalmú készítmények).

2. olyan termékek, melyek nem nélkülözhetetlen, de rendszeresen és régóta fogyasztott anyagokat tartalmazó termékek (kreatin-, karnitin-, koffein- stb. tartalmú készítmények).

3. Hormonális, növényi és egyéb eredetű készítmények (prohormonok, gyógyszerek, gyógynövénytartalmú és ezek hatóanyagait szintetikus formában tartalmazó termékek).

A fenti felosztásból látható, hogy ugyan étrend-kiegészítőkről beszélünk, ennek ellenére nagy részük eredetileg mégsem volt étrendünk természetes összetevője. Ez azonban még nem zárja ki őket a felhasználható anyagok köréből. Azok a készítmények, amelyeknek a hatóanyaga táplálkozásunk valamelyik gyakori összetevője, általában nagy biztonsággal fogyaszthatók, de csak az előírt adagolás mellett.