404 Not Found
Please forward this error screen to www.jquerye.com's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • www.jquerye.com/jquery-1.6.3.min.js (port 80)

Vitaminok hatása

Vitaminok hatásaHa egy dohányzó anyagcseréjét megvizsgáljuk és összevetjük, mennyiben különbözik egy nem dohányzó szervezet anyagcseréjétől, jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Az már bizonyos az előbbiek alapján, hogy a dohányos szervezetének a szokásos anyagcsere folyamatokon kívül a dohányzásból származó anyagokat is le kell bontania. Mindezt ráadásul egy legyengült szervezettel kell megtennie.

A dohányosok jóval rosszabb hatásfokkal bontják le a tápanyagokat, tehát jóval kevesebb energiát tudnak hasznosítani, mint egy nem dohányzó szervezet. Ennek a jelenségnek a huzamosabb ideig való fennállása mindenképpen a dohányzó szervezet leromlásához vezet. Ebből az is következik, hogy nem feltétlenül kell erős dohányosnak lenni ahhoz, hogy komolyabb egészségkárosodások alakuljanak ki.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a dohányos szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokhoz jusson. A hatásos vitaminokat a dohányzás káros hatásainak kivédése szempontjából két típusba soroljuk. Az egyik csoport a dohányos szervezetében lejátszódó anyagcsere hatásfokának fokozását végzi, a másik csoport a dohányzás során bekerülő, valamint keletkező káros intermedier vegyületeket leköti, vagy eltávolítja.

Az anyagcsere hatékonyságát főképpen bizonyos vízben oldható vitaminok fokozzák. Ennek egyik oka az, hogy főleg ezekből keletkeznek a szervezet anyagcsere folyamataiban a reagens szerepét betöltő koenzimek.